Faworki
Surowce:
mąka pszenna 0,30kg,
żółtka 5 szt,
cukier puder 1 łyżeczka,
gęsta śmietana 18% 4 łyżki,
spirytus 1,5 łyżki,
olej do smażenia 1,5 l
Dekoracja:
Cukier puder 1 szkl
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, wsypać do miski, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać śmietanę oraz alkohol.
Przez około 10 minut wyrabiać dość miękkie, gładkie i elastyczne ciasto.
Przez kolejne 10 minut wybijać je wałkiem naprzemiennie z zagniataniem kuli ciasta i uderzaniem jej o stolnicę lub blat.
Wałkować ciasto na bardzo cienki placek, oprószając odrobiną mąki. Najlepiej, jeśli faworki będą cienkie jak pergamin. Nożem wykrawać romby, Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175°C, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.
Oprószyć cukrem pudrem.
Gniazda ptysiowe zwane pączkami hiszpańskimi
Surowce na 20 sztuk:
200 g mąki,
100 g masła,
4 jajka,
1 szklanka (250 ml) wody,
szczypta soli,
smalec do smażenia
Lukier:
cukier puder,
sok z cytryny,
niewielka ilość ciepłej wody
Sposób wykonania:
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Na gotujące się wodę z masłem wsypać przesianą mąkę. Mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka około 5 minut.
Masę ostudzić, a następnie dodawać do niej po jednym całym jajku miksując na gładką masę.
Ciasto przełożyć do szprycy albo rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty 10x10 cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek ciasta.
W głębokim rondlu rozgrzać smalec temp.180°C Gniazdka wkładać na rozgrzany smalec papierem do góry, smażyć około 2-3 minuty na złoty kolor, w międzyczasie zdjąć papier , przewrócić gniazdka na drugą stronę i dosmażyć.
Z podanych składników zrobić lukier (cukier puder dobrze rozetrzeć z sokiem wyciśniętym z cytryny, jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody) i za pomocą pędzla polukrować nim gniazdka.
Bitki z makiem
Surowce:
mąka pszenna 0,30kg
mąka ziemniaczana 0,05 kg
jajka 8 szt
cukier 0,30 kg
Nadzienie:
marmolada 0,10 kg
Dekoracja:
mak 0,10 kg
Sposób wykonania:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodać żółtka i chwilkę ubijać tak aby żółtka połączyły się z masą białkową, następnie masę białkowo -żółtkową wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami do uzyskania jednolitej masy.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i szprycować kółeczka wielkości pięciozłotówki.
Obsypać dokładnie makiem i wstawić ciastka do nagrzanego piekarnika temp.200°C, czas 15-20 minut.
Ciastka ostudzić, spód ciastka posmarować marmoladą i sklejać z drugim spodem ciastka.
Chałwowiec
Ciasto:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka mąki pszennej,
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
Masa:
2 budynie waniliowe (bez cukru),
1 kostka masła,
3 szklanki mleka,
30 dkg chałwy waniliowej
Wierzch:
gorzka czekolada
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka.
Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy.
Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35 x 20cm. przez ok. 30 min.(w temp. 160°C).
Ciasto po upieczeniu przekrajamy na dwa placki.
Masa:
Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.
Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Przechowujemy w lodówce
Jabłuszka w koszulkach
Składniki:
mąka przenna - 1 kg; cukier - 0,05 kg
margaryna - 0,50 kg; żółtka - 3 szt
drożdże - 0,10 kg; śmietana - 500 ml
sól - 0,001; jabłka - 2kg
Dekoracja:
cukier puder - 0,50 kg;
esencja śmietankowa - 0,001 ml
Sposób wykonania:
Jabłka obrać początkować w ćwiartki grubości 5cm. Mąkę przesiać i posiekać z margaryną, zrobić dołek. Drożdże utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka, śmietanę. Mieszaninę wlać do dołka i wyrobić gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Odstwić ciasto w chłodne miejsce na około 10 minut. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 5 mm i formować za pomocą wycinacza pierożki. Układać uformowane pierożki na blachy posmarowane tłuszczem, posmarować masą jajową, a następnie wypiekać w temp.200°C,czas 15 minut. Po wypieku wykończyć lukrem śmietankowym.